Ακράτεια

ΑΚΡΑΤΕΙΑ

Η ακράτεια κοπράνων ή αερίων δεν αποτελεί συχνό εύρημα αλλά όταν εμφανίζεται αποτελεί ένα βασανιστικό πρόβλημα για τους ασθενείς. Η ακράτεια εκδηλώνεται διότι υπάρχει λειτουργικό πρόβλημα στους σφιγκτήρες μυς του πρωκτού.
Για την διάγνωση της νόσου εκτός της κλινικής εξέτασης από εξειδικευμένο χειρουργό συμβάλλουν και εξετάσεις όπως η ορθοσκόπηση, η μαγνητική τομογραφία, το διορθικό υπερηχογράφημα και η μανομετρία του πρωκτού.

Θεραπεία

Σε περιπτώσεις ήπιας ακράτειας συνήθως δεν απαιτείται χειρουργική παρέμβαση. Μέσω ειδικών ασκήσεων ενδυναμώνουμε τους σφιγκτήρες μυς του πρωκτού και η βελτίωση είναι αισθητή.
Σε περιπτώσεις βαρύτερες όπου υπάρχει εστιακή ρήξη του σφιγκτήρα τότε υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία πραγματοποιούμε συρραφή του σφιγκτήρα.
Σε πιο πολύπλοκες καταστάσεις όπου υπάρχει ακανόνιστη ρήξη του σφιγκτήρα τότε συνήθως προτιμάται η λύση της δημιουργίας καινούργιου σφιγκτήρα μέσω μεταφοράς μυ από την περιοχή του μηρού. Εναλλακτικά, μπορεί να τοποθετηθεί ένας νευροδιεγέρτης ιερών νευρών ο οποίος διεγείρει τους σφιγκτήρες  και αναστέλλει σε κάποιο βαθμό την ακράτεια κοπράνων και αερίων.
Σε περίπτωση αποτυχίας όλων των παραπάνω μεθόδων τότε οδηγούμαστε στη λαπαροσκοπική δημιουργία μόνιμης κολοστομίας.