Αιμορροΐδες

αιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, αλλά σε ορισμένες καταστάσεις οι αιμορροΐδες μπορούν να διογκωθούν και να δημιουργήσουν ποικίλα συμπτώματα. Η κατάσταση αυτή λέγεται αιμορροϊδοπάθεια και εμφανίζεται περίπου στο 75% των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής τους, στην πλειοψηφία σε γυναίκες.

Αίτια αιμορροΐδων:

 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Διάρροιες
 • Εγκυμοσύνη
 • Πίεση κατά την αφόδευση
 • Παχυσαρκία
 • Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και υγρά
 • Κληρονομική προδιάθεση
 • Πρωκτικό σεξ

Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι μια συγκέντρωση – πήξη του αίματος κάτω από το δέρμα του πρωκτού .Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται περιπρωκτική θρόμβωση και η θεραπεία του είναι άμεση με απλή σχάση υπό τοπική αναισθησία και αφαίρεση του θρόμβου. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να προβάλλουν προς τα έξω και χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

 • Αιμορροΐδες πρώτου βαθμού: δεν προβάλλουν προς τα έξω
 • Αιμορροΐδες δευτέρου βαθμού: προβάλλουν κατά την κένωση και ανατάσσονται από μόνες τους
 • Αιμορροΐδες τρίτου βαθμού: προβάλλουν κατά την κένωση και ανατάσσονται μόνο με το χέρι
 • Αιμορροΐδες τετάρτου βαθμού: προβάλλουν μονίμως προς τα έξω και δεν ανατάσσονται ούτε με το χέρι

Συμπτώματα Αιμορροΐδων

 • Πόνος στον πρωκτό
 • Αιμορραγία (ζωηρό κόκκινο αίμα στα κόπρανα και στο χαρτί υγείας)
 • Φαγούρα και κνησμός στην περιοχή του πρωκτού
 • Έκκριση βλέννας
 • Αίσθηση ξένου σώματος στον πρωκτό

Επιπλοκές Αιμορροΐδων

 • Έντονη αιμορραγία και αναιμία
 • Οξείες θρομβώσεις αιμορροΐδων
 • Λοίμωξη στο ήπαρ

Η θεραπεία των αιμορροΐδων διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση αφορά κυρίως τα στάδια 1ου και 2ου βαθμού των εσωτερικών αιμορροΐδων. Περιλαμβάνει διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης) , τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα, χρήση τοπικών αλοιφών με αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση και χρήση φαρμάκων που μαλακώνουν τα κόπρανα. Ακόμη, συστήνονται τοπικές πλύσεις της πρωκτικής περιοχής με ζεστό (όχι όμως καυτό) νερό , αποφυγή χρήσης χαρτιού υγείας και αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καυτερών τροφών. Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται κυρίως στα στάδια 3ου και 4ου βαθμού των εσωτερικών αιμορροΐδων και σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης.

Επεμβάσεις αιμορροΐδων

Στη σημερινή εποχή υπάρχουν αρκετές αναίμακτες, ανώδυνες και αποτελεσματικές επεμβάσεις ανάλογα με το βαθμό, τον αριθμό και την εντόπιση των αιμορροΐδων

 • Περίδεση αιμορροΐδων: Η τεχνική αυτή αποτελεί την μέθοδο εκλογής ως πρώτη αντιμετώπιση για τις αιμορροΐδες μέχρι 3ου βαθμού στα εξειδικευμένα κέντρα πρωκτολογίας των ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι πραγματοποιείται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία και είναι ανώδυνη. Με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου και μέσω ενός πρωκτοσκοπίου ελαστικοί δακτύλιοι τοποθετούνται στη βάση των αιμορροΐδων με αποτέλεσμα διακόπτουν την αιμάτωση των αιμορροΐδων, να προκαλούν την ατροφία τους και σε λιγότερο από μία εβδομάδα οι αιμορροΐδες να εξαφανίζονται. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 80%. Αποτελεί την αρχική μέθοδο εκλογής γιατί πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία στο ιατρείο, είναι ανώδυνη και ιδιαίτερα οικονομική σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους.
 • Αιμορροιδεκτομή κατά Milligan-Morgan: Με την τεχνική αυτή πραγματοποιούμε ριζική αφαίρεση των αιμορροΐδων και είναι ιδανική για αιμορροΐδες 4ου και 3ου βαθμού. Θεωρείται η πιο ριζική μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, με τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Παλιότερα θεωρούνταν μια επώδυνη μέθοδος. Στη σημερινή εποχή όμως επειδή πραγματοποιείται με τη βοήθεια υπερσύγχρονων εργαλείων Laser και υπερήχων ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ανεκτός.
 • Αιμορροϊδοπηξία κατά Longo: Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται για αιμορροΐδες 3ου βαθμού. Με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου ( κυκλικό αναστομωτήρα ) γίνεται εκτομή ενός κυκλικού τμήματος του βλεννογόνου του εντέρου πάνω από τις αιμορροΐδες και ταυτόχρονη αναστόμωση του υπόλοιπου τμήματος του εντέρου. Έτσι, με τη μέθοδο αυτή δεν αφαιρούμε τις αιμορροΐδες, αλλά αφενός μειώνουμε την αιμάτωσή τους και αφετέρου προκαλούμε και την ανόρθωσή τους. Η τεχνική αυτή είναι σχετικά ανώδυνη και πραγματοποιείται με γενική ή ραχιαία αναισθησία.
 • Μέθοδος HAL ή THD: Οι δυο αυτές μέθοδοι έχουν παρόμοια φιλοσοφία και πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια τεχνική. Με τη χρήση ειδικών εργαλείων υπερήχων εντοπίζουμε τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τις αιμορροΐδες και τις απολινώνουμε. ¨Ετσι, σταδιακά οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται. Ουσιαστικά, δεν αφαιρούμε τις αιμορροΐδες, απλά καταστρέφουμε την τροφοδοσία τους με αίμα. Η μέθοδος αυτή είναι σχετικά ανώδυνη αφού δεν δημιουργούμε πληγές και χρησιμοποιείται για αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού.
 • Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP): Η μέθοδος αυτή αποτελεί την πιο σύγχρονη αντιμετώπιση των αιμορροϊδων. Με την τεχνική αυτή μέσω μιας μικρής οπής στην αιμορροΐδα εισάγουμε μια λεπτή ίνα που εκπέμπει ενέργεια laser και καυτηριάζει καταστρέφοντας  την αιμορροΐδα από μέσα. Είναι μια ανώδυνη μέθοδος η οποία είναι ιδανική  για αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού.Αποτελεί άριστη επιλογή καθώς είναι εντελώς ανώδυνη και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητά του. Η μέθοδος αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο ιατρείο.
 • Επέμβαση Rafaelo: Αποτελεί την τελευταία χρονικά μέθοδο η οποία έχει παρόμοια φιλοσοφία με το Laser. Με την τεχνική αυτή εισάγουμε μια λεπτή ίνα κατευθείαν στον αιμορροϊδικό όζο καυτηριάζοντάς τον με τη βοήθεια κυμάτων ραδιοσυχνότητας. Σε σχέση με το λέιζερ χρησιμοποιεί μικρότερη ενέργεια και προκαλεί μικρότερο έγκαυμα στη περιοχή επομένως κάνει την επέμβαση ακόμη πιο ανώδυνη. Η μέθοδος Rafaelo χρησιμοποιείται σε αιμορροϊδες δευτέρου και τρίτου βαθμού, είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται στο ιατρείο σε 15 λεπτά.

Η επιλογή της επέμβασης γίνεται κατόπιν κλινικής εξέτασης του ασθενούς καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ανάλογα με το βαθμό, τον αριθμό και την εντόπιση των αιμορροΐδων επιλέγουμε την κατάλληλη μέθοδο. Η περίδεση των αιμορροΐδων γίνεται στο ιατρείο σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και δεν απαιτεί νοσηλεία.Σε πολλές περιπτώσεις και η μέθοδος με το λέιζερ καθώς και η μέθοδος Rafaelo μπορoύν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο και ο ασθενής εξέρχεται άμεσα.  Οι υπόλοιπες μέθοδοι γίνονται στις κλινικές και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από την κλινική.