Κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, ενδιάμεσα στον κόκκυγα και στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς. Ειδικότερα, φαίνεται ότι ποιο συχνά εντοπίζεται σε δασύτριχα και παχύσαρκα άτομα. Περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 30% θα εμφανίσει κύστη κόκκυγος σε κάποια φάση της ζωής του.

Αιτιολογία

Ακόμη και σήμερα τα αίτια της δημιουργίας της κύστης κόκκυγας δεν είναι πλήρως γνωστά. Ως ποιο πιθανή αιτία θεωρείται η είσοδος τριχών στο δέρμα της περιοχής.
Η είσοδος τρίχας δημιουργεί πολύ μικρή οπή στο δέρμα, μέσω της οποίας εισέρχονται μικρόβια που μολύνουν και φλεγμένουν την περιοχή. Σε συνδυασμό με την πίεση της περιοχής όταν καθόμαστε, δημιουργούνται συρίγγια προς ποικίλες κατευθύνσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις η κύστη κόκκυγος  δημιουργείται κατά την εμβρυική ζωή.

Συμτωματολογία

Η κύστη κόκκυγος όταν δεν φλεγμένει  σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς μπορεί να έχουν χρόνια κύστη κόκκυγος και να μην το έχουν αντιληφθεί ποτέ. Συχνά ανευρίσκεται ως τυχαίο εύρημα στην κλινική εξέταση από έναν χειρουργό, όπου επισκοπικά γίνεται αντιληπτή η ύπαρξη συριγγίου στην περιοχή.


Στην οξεία μορφή της κύστης κόκκυγος η συμπτωματολογία είναι έντονη. Αναλυτικά μπορεί να παρουσιαστούν:

  • Έντονος πόνος στην περιοχή
  • Δημιουργία ψηλαφητής μάζας
  • Εκροή πυώδους υγρού
  • Πυρετός
  • Ερυθρότητα της περιοχής

Θεραπεία 

Στην οξεία φάση η θεραπεία συνίσταται στην διάνοιξη του αποστήματος και στην παροχέτευση του πύου από Γενικό Χειρουργό.Κατόπιν το τραύμα αφήνεται ανοιχτό και η πληγή επουλώνεται με καθημερινές αλλαγές.
Η θεραπεία της χρόνιας κύστης κόκκυγος είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την ριζική εκτομή των συριγγίων. Το σημείο ¨κλεδί¨ είναι η σωστή αναγνώριση ( χαρτογράφηση ) όλων των συριγγίων. Τα συρίγγια μπορεί να είναι πολλαπλά, να διασταυρώνονται μεταξύ τους και να εκβάλλουν σε ποικίλες θέσεις.
Με τη βοήθεια ειδικών χειρουργικών εργαλείων και με τη χρήση ειδικών χρωστικών ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να προβεί στην αναγνώριση όλων των συριγγίων.
Έπειτα, ακολουθεί η εκτομή των συριγγίων με καινούργιες μορφές ενέργειας ( λέιζερ ή ηλεκτροδιαθερμίας ) όπου επιτυγχάνεται πλήρης αιμόσταση. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική  δύο ώρες μετά την επέμβαση. Η όλη διαδικασία είναι αναίμακτη και πλήρως ανώδυνη.
Μετά την εκτομή των συριγγίων υπάρχει μια ανοιχτή πληγή στην περιοχή .
Τα παλαιότερα χρόνια η πληγή αυτή αφηνόταν ανοιχτή και επουλώνονταν με καθημερινές αλλαγές. Η όλη διαδικασία όμως μπορεί να κρατήσει εώς και δύο μήνες, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή .
Αυτός είναι και ο λόγος που  η μέθοδος αυτή έχει πλέον  σχεδόν καταργηθεί στα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και  αντί αυτού η πληγή ράβεται με ειδικές τεχνικές αποφεύγοντας την ταλαιπωρία της ανοιχτής μεθόδου.

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος  EPSiT ( Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment ). Με τη μέθοδο αυτή υπό τοπική αναισθησία γίνεται μια τομή 1cm πέριξ της εισόδου του συριγγίου. Με ένα ειδικό εργαλείο ( συριγγοσκόπιο ) και έχοντας τρισδιάστατη εικόνα σε Full HD οθόνη αναγνωρίζουμε όλα τα συρίγγια της περιοχής. Τμήματα ιστών και κομμάτια από τρίχες αφαιρούνται ενδοσκοπικά. Στη συνέχεια το εσωτερικό των συριγγίων πλένεται σχολαστικά με ειδικό εργαλείο πλύσης και τέλος το εσωτερικό των συριγγίων καυτηριάζεται και καταστρέφεται με ειδικές μορφές ενέργειας. Η μέθοδος αυτή είναι η λιγότερο επεμβατική, είναι πλήρως ανώδυνη, δεν δημιουργείται τομή και έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.  
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η συγκεκριμένη μέθοδος έχει ποσοστό επιτυχίας στο 70-75%.

Η τελευταία χρονικά μέθοδος που εφαρμόζεται  για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος είναι η μέθοδος με το λέιζερ. Είναι μέθοδος ελάχιστα επεμβατική και ο ασθενής επιστρέφει τάχιστα στην καθημερινότητά του. Με τη βοήθεια του λέιζερ καταστρέφουμε το συρίγγιο χωρίς να πραγματοποιήσουμε εκτομή του, αποφεύγοντας τις τομές.  Η μέθοδος είναι ιδανική  για μη επιπλεγμένα συρίγγια ( μικρές κύστες κόκκυγος ) και έχει πολύ καλά αποτελέσματα σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται στο ιατρείο από εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό και ο ασθενής επανέρχεται την ίδια μέρα στην καθημερινότητά του. Είναι εντελώς αναίμακτη και ανώδυνη και αποτελεί την επέμβαση εκλογής τη σημερινή εποχή για την ανττιμετώπιση της κύστης κόκκυγος καθώς πλεονεκτεί σημαντικά έναντι των υπολοίπων μεθόδων.

Τέλος, ανεξάρτητα της μεθόδου που θα επιλέξουμε μετά την επούλωση του τραύματος προτείνεται η τοπική μόνιμη αποτρίχωση της περιοχής για αποφυγή επανεμφάνισης του προβλήματος.