Ραγάδα δακτυλίου

Με τον όρο ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου εννοούμε μια πληγή σε μορφή επιμήκης σχισμής( 1-2 cm) στον πρωκτικό δακτύλιο. Η συχνότερη εντόπισή της είναι στην 6η γυναικολογική ώρα

Αιτιολογία

Το συνηθέστερο αίτιο είναι ο ξαφνικός τραυματισμός της περιοχής που προκαλείται τις περισσότερες φορές λόγω δυσκοιλιότητας. Πρέπει να τονιστεί ότι ακόμη και μία σκληρή κένωση μπορεί να οδηγήσει σε ραγάδα δακτυλίου. Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την ραγάδα πρωκτού είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, οι επίμονες διάρροιες και το πρωκτικό σεξ.

Συμπτωματολογία

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο οξύτατος πόνος της περιοχής, που συχνά χαρακτηρίζεται από τους ασθενείς ως ανυπόφορος. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την κένωση και κρατάει πολλές ώρες μετά από αυτή. Συχνά έχουμε και ορθορραγία με ζωηρό κόκκινο αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί υγείας. Τα συμπτώματα μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτά που προκαλούνται από τις αιμορροΐδες με την διαφορά ότι ο πόνος στην ραγάδα κρατάει περισσότερες ώρες. Αν η ραγάδα προκλήθηκε τις τελευταίες 6 εβδομάδες χαρακτηρίζεται ως οξεία ενώ διαφορετικά ως χρόνια.
Ο πόνος στην περιοχή προκαλεί αντανακλαστική σύσπαση ενός μύ του πρωκτού ( έσω σφιγκτήρα) που οδηγεί στην ελαττωμένη αιμάτωση της ραγάδας, κάτι που δυσχεραίνει την επούλωσή της. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος , με αποτέλεσμα τη μη επούλωση της ραγάδας του πρωκτού.

Θεραπεία
 
Η θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού είναι αρχικά συντηρητική και κατόπιν αποτυχίας χειρουργική. Ανήκει στην αρμοδιότητα του Γενικού Χειρουργού και κατά προτίμηση εξειδικευμένου πρωκτολόγου.


Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

  • Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, άφθονα υγρά, φρούτα και λαχανικά
  • Αναλγητικές κρέμες και ειδικές αλοιφές που προκαλούν χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.
  • Ήπια υπακτικά για να “ μαλακώσουν “ τα κόπρανα
  • Ένεση ειδικού υλικού στην περιοχή του πρωκτού που μπορεί να γίνει και στο ιατρείο. Με την ένεση αυτή προκαλούμε χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού και έτσι επιτρέπουμε την καλή αιμάτωση της ραγάδας και κατά συνέπεια την επούλωσή της. Η χαλάρωση αυτή κρατάει περίπου 3-4 μήνες, διάστημα ικανό να οδηγήσει στην επούλωση της ραγάδας. Η μέθοδος αυτή έχει επιτυχία σε ποσοστό ως 80% σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία.

Η Χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την εκτομή της ραγάδας με τη χρήση λέιζερ ή διαθερμίας και τις περισσότερες φορές την ταυτόχρονη μερική έσω πλάγια σφιγκτηροτομή του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού του πρωκτού είναι μια επέμβαση που δεν προκαλεί επιπλοκές.
Είναι μια διαδικασία  εντελώς ανώδυνη, αναίμακτη, που πραγματοποιείται  με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική αυθημερόν.
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά καθώς ο πόνος της ραγάδας υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη ημέρα.