Εκτομή λεπτού εντέρου

ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

Το λεπτό έντερο συνδέει το στομάχι με το παχύ έντερο και έχει μήκος 6-8 μέτρα.  Παθήσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην Λαπαροσκοπική εκτομή τμήματος του λεπτού εντέρου είναι οι ακόλουθες:

- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ( Νοσος Crohn ): Η νόσος αυτή συνήθως εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία και έχει ως συμπτώματα τον κοιλιακό πόνο, την επίμονη διάρροια και τις βλεννοαιματηρές κενώσεις. Η νόσος αντιμετωπίζεται συντηρητικά αλλά σε περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών ή αποτυχίας συντηρητικής θεραπείας ενδέχεται να είναι απαραίτητη η χειρουργική παρέμβαση.


- Όγκοι λεπτού εντέρου : Σε όγκους λεπτού εντέρου ( καλοήθεις ή κακοήθεις ) πραγματοποιούμε λαπαροσκοπική αφαίρεση του όγκου μαζί με ένα τμήμα του εντέρου.


- Φλεγμονή μεκέλειου απόφυσης : Η μεκέλειος απόφυση υπάρχει σε ένα ποσοστό 2% του πληθυσμού. Ενδέχεται σε κάποια φάση να φλεγμαίνει  και μας δίνει συμπτώματα όμοια με τη σκωληκοειδίτιδα.


- Ειλεός λεπτού εντέρου : Σε περίπτωση ειλεού ( απόφραξη ) είτε λόγω συμφύσεων είτε λόγω όγκου είτε λόγω συστροφής τότε λαπαροσκοπικά είτε λύνουμε τις συμφύσεις είτε πραγματοποιούμε εκτομή του τμήματος στο οποίο οφείλεται η απόφραξη.