Επεμβάσεις παχυσαρκίας

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Η χειρουργική της παχυσαρκίας έχει ως στόχο τη δραστική μείωση του βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς. Τα  κριτήρια για να πραγματοποιηθεί μια επέμβαση παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Καταρχήν ο Δείκτης  Μάζας  Σώματος ( Δ.Μ.Σ.) πρέπει να ξεπερνά το 40 Kg/m². Ο Δ.Μ.Σ. υπολογίζεται από το πηλίκο: βάρος/ύψος². Ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται από διατροφολόγο τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την επέμβαση και μόνο επί αποτυχίας της δίαιτας να οδηγείται στο χειρουργείο. Τέλος, επιβάλλεται η παρακολούθηση των ασθενών από ψυχολόγο για χρονικό διάστημα ενός έτους πριν το χειρουργείο.

Όταν οι ασθενείς πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις τότε έχουν ένδειξη χειρουργικής επέμβασης. Πρέπει να τονιστεί ότι η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας σε ένα ασθενή και γι’ αυτό πρέπει να θεραπεύεται.

Θεραπεία

Τη σημερινή εποχή οι επεμβάσεις για την παχυσαρκία πραγματοποιούνται Λαπαροσκοπικά  με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν ανώδυνες και αναίμακτες.
Τα προηγούμενα χρόνια είχε βρει ιδιαίτερη απήχηση η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου . Η μέθοδος αυτή όμως πλέον δεν χρησιμοποιείται στα διεθνή κέντρα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας καθώς εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιπλοκών μακροπρόθεσμα καθώς και η απώλεια βάρους δεν είναι η αναμενόμενη.
Ακόμη μία μέθοδος που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια είναι η ενδοσκοπική τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού. Είχε το πλεονέκτημα ότι ήταν ελάχιστα επεμβατική όμως διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια ύπαρξη του μπαλονιού προκαλούσε αλλοιώσεις στο εσωτερικό του στομαχιού και έπρεπε να αφαιρεθεί .
Έτσι, οι διεθνώς καταξιωμένες και πλέον αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι οι εξής δύο:

1) Λαπαροσκοπικό Γαστρικό Μανίκι ( Sleeve Gastrectomy ) : Με τη μέθοδο αυτή λαπαροσκοπικά αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος του στομαχιού και μένει ένα μικρό υπόλειμμα σε σχήμα “μανικιού” .  Έτσι, μειώνεται δραστικά η χωρητικότητα του στομαχιού και επέρχεται γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού με τη λήψη μικρής ποσότητας τροφής. Παράλληλα, αφαιρούμε το τμήμα εκείνο του στομαχιού που παράγει την ορμόνη Γρελίνη η οποία δημιουργεί το αίσθημα της πείνας. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Υπολογίζεται πως ο ασθενής χάνει εώς και το 60% του περιττού του βάρους. Πρέπει να τονιστεί ότι με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής δεν χρειάζεται να παίρνει κανένα συμπλήρωμα διατροφής καθώς δεν προκαλείται δυσαπορρόφηση συστατικών της τροφής.


2) Λαπαροσκοπικό Γαστρικό Bypass ( Gastric Bypass ) : Με τη μέθοδο αυτή δεν αφαιρούμε μέρος από το στομάχι. Αντιθέτως, παρακάμπτουμε το μεγαλύτερο μέρος του στομαχιού και ένα μεγάλο μέρος του λεπτού εντέρου.
Έτσι λοιπόν, χωρίζουμε το στομάχι και χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό πάνω μέρος του το οποίο αναστομώνουμε με το λεπτό έντερο. Επομένως, μειώνεται η χωρητικότητα του λειτουργικού στομαχιού και ταυτόχρονα παρακάμπτεται το τμήμα του στομαχιού που παράγει την ορμόνη Γρελίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας.  Τέλος, επειδή παρακάμπτουμε και ένα μέρος του λεπτού εντέρου δεν απορροφώνται όλα τα συστατικά της τροφής.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής χάνει έως και το 80% του περιττού του βάρους.
Είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται σε ασθενείς με ιδιαίτερα υψηλό Δ.Μ.Σ. ή σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι ασθενής πρέπει να παίρνει συμπληρώματα διατροφής ( βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η επιλογή της μεθόδου γίνεται σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή και κατόπιν αναλυτικής συζήτησης μαζί του. Τα αποτελέσματα και στις δύο περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.