Καρκίνος πρωκτού

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

Ο καρκίνος του πρωκτού αποτελεί μια εντελώς διαφορετική οντότητα σε σχέση με τον καρκίνο του ορθού και έχει διαφορετική αντιμετώπιση.
Ο συχνότερος κακοήθης όγκος του πρωκτού είναι ο επιδερμοειδής όγκος που αποτελείται από πλακώδες επιθήλιο. Άλλοι όγκοι του πρωκτού είναι το μελάνωμα, το βασικοκυτταρικό, η νόσος του Bowen και νόσος του Paget.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

- Μεγάλη ηλικία
- Κάπνισμα
- Ιστορικό καρκίνου
- Πρωκτικό σεξ
- Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι
- Ιός HPV
- Χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
- Ιός HIV

Συμπτωματολογία

- Αιμορραγία από τον πρωκτό
- Άλγος πρωκτού
- Κνησμός πρωκτού
- Ψηλαφητή μάζα στον πρωκτό

Η διάγνωση του πρωκτικού καρκίνου τίθεται με πρωκτοσκόπηση και βιοψία ενώ παράλληλα για την επέκτασή του μπορεί να γίνουν αξονική και μαγνητική τομογραφία καθώς και ενδοορθικός υπέρηχος.

Θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου του πρωκτού είναι κατά κύριο λόγω συντηρητική.
Ο συνδυασμός ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας αποτελούν την θεραπεία πρώτης γραμμής. Σε περίπτωση που μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά ο όγκος χωρίς τον τραυματισμό του σφιγκτήρα του πρωκτού τότε αυτό πραγματοποιείται.
Υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται η ριζική χειρουργική επέμβαση και τότε πραγματοποιούμε κοιλιοπερινεϊκή  εκτομή του  ορθού με ταυτόχρονο λεμφαδενικό καθαρισμό και δημιουργία μόνιμης κολοστομίας. Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και λαπαροσκοπικά.