Περιεδρικό συρίγγιο

Περιεδρικό συρίγγιο


Με τον όρο περιεδρικό συρίγγιο εννοούμε ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. 
Γενικά συρίγγια μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορες περιοχές του σώματος αλλά τα συνηθέστερα είναι αυτά που εντοπίζονται στην περιοχή του πρωκτού.

Αιτιολογία

Το συνηθέστερο αίτιο δημιουργίας περιεδρικού συριγγίου είναι η παρουσία φλεγμονής στο εσωτερικό του πρωκτού που κυρίως προκαλείται από την απόφραξη των περιπρωκτικών αδένων. Στη συνέχεια ο οργανισμός προσπαθεί να αμυνθεί και να απομακρύνει τα τοπικά υγρά της φλεγμονής διοχετεύοντας τα προς άλλες κατευθύνσεις. Έτσι, δημιουργείται το συρίγγιο με αρχή το εσωτερικό του πρωκτού και τέλος ένα σημείο στο δέρμα περιπρωκτικά.
Άλλες αιτίες δημιουργίας του περιεδρικού συριγγίου είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου,  κυρίως η νόσος Crohn  αλλά και η ελκώδης κολίτιδα ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις η εκκολπωματίτιδα, ο καρκίνος και το τραύμα στην περιοχή του πρωκτού.

Συμτωματολογία

Το κύριο σύμπτωμα είναι η εκροή υγρού, πυώδους ή ορώδους, από το στόμιο του συριγγίου του δέρματος. Χαρακτηριστικά ο ασθενής παραπονιέται ότι το εσώρουχο του λερώνει καθημερινά από υγρά. Τα περιεδρικά συρίγγια συχνά προκαλούν αποστήματα στην περιοχή που εκδηλώνονται με έντονο πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα της περιοχής και απαιτούν την άμεση χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του πύου.
Τα συρίγγια τείνουν να επεκτείνονται και να δίνουν διακλαδώσεις με το χρόνο και έτσι η αντιμετώπισή τους δεν πρέπει να καθυστερεί.
Η διάγνωση του συριγγίου γίνεται συνήθως με την κλινική εξέταση από έναν Χειρουργό – Πρωκτολόγο και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται μαγνητική τομογραφία ή ακόμη και ενδοορθικός υπέρηχος.

Θεραπεία

Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου είναι αποκλειστικά χειρουργική.
Υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία  ο χειρουργός με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και ειδικών σκιαγραφικών υγρών  χαρτογραφεί την περιοχή και αναγνωρίζει πλήρως την πορεία και τα στόμια του συριγγίου. Σε περίπτωση που το συρίγγιο δεν διαπερνά τους σφιγκτήρες μυς του πρωκτού τότε το συρίγγιο αφαιρείται πλήρως είτε με τη χρήση διαθερμίας είτε με τη χρήση λέιζερ.
Στην περίπτωση που μέρος του συριγγίου διαπερνά τους σφικτήρες τότε αυτό το μέρος δεν αφαιρείται αλλά ανάλογα με την περίπτωση εφαρμόζεται είτε περιβρογχισμός  του με Seton , είτε Flap ( πλαστική αποκατάσταση του έσω στομίου ), είτε Plug.
O ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από την κλινική και η όλη διαδικασία είναι αναίμακτη και ανώδυνη. Τα αποτελέσματα σε όλες τις παραπάνω μεθόδους είναι άριστα.

Τα  τελευταία χρόνια έχει βρει απήχηση και η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης των συριγγίων με τη μέθοδο VAAFT ( Video Assisted Anal Fistula Treatment )
Αρχικά εισάγουμε μια μικροκάμερα από το έξω στόμιο του συριγγίου και αναγνωρίζουμε πλήρως την πορεία του και τις όποιες διακλαδώσεις του , έχοντας εικόνα τρισδιάστατη σε Full HD τηλεόραση. Ταυτόχρονα με πλύση και αναρρόφηση καθαρίζουμε το συρίγγιο. Στη συνέχεια με χρήση λέιζερ καταστρέφουμε από μέσα το συρίγγιο και πραγματοποιούμε πλήρη αιμόσταση. Τις περισσότερες φορές το έσω στόμιο του συριγγίου ράβεται με απλές ραφές.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι είναι πλήρως αναίμακτη και ανώδυνη.
Επίσης, δεν επεμβαίνουμε καθόλου στους σφιγκτήρες οπότε δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ακράτειας.
Πρέπει να τονιστεί ότι είναι μια καινούργια μέθοδος και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία τα αποτελέσματα επιτυχίας αγγίζουν το 80%.