Σκωληκοειδεκτομή

 ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Με τον όρο σκωληκοειδίτιδα εννοούμε την αιφνίδια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης.  Η απόφυση αυτή εξορμάται  από το παχύ έντερο και συγκεκριμένα από το “τυφλό”.

Αιτιολογία

Η σκωληκοειδίτιδα προκαλείται από την απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης που συνηθέστερα οφείλεται στην ύπαρξη κοπρόλιθων εντός αυτής.

Συμπτωματολογία

Συνηθέστερα εμφανίζεται με κοιλιακό άλγος αρχικά περιομφαλικά που στη συνέχεια μετατοπίζεται στη δεξιά κάτω κοιλία. Παράλληλα, αρκετές φορές έχουμε αίσθημα ναυτίας και τάση για έμετο. Συχνά η σκωληκοειδίτιδα συνοδεύεται με ανορεξία και πυρετική κίνηση.
Η διάγνωση πρέπει πάντα να γίνεται από Γενικό Χειρουργό ο οποίος με την κλινική εικόνα και τις απαραίτητες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να βγάλει ασφαλή διάγνωση.

Θεραπεία  

Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι καθαρά χειρουργική. Μάλιστα, επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί το ταχύτερων δυνατόν  ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση δημιουργίας αποστήματος ή και περιτονίτιδας.
Η επέμβαση εκλογής είναι η Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή, η οποία πραγματοποιείται μέσω τριών οπών 0,5 εκατοστών . Η επέμβαση είναι αναίμακτη και ανώδυνη και ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη μέρα του χειρουργείου.