ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Με τον όρο χολοκυστεκτομή εννοούμε την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στο δεξιά άνω μέρος της κοιλιάς δίπλα στο ήπαρ. Ο ρόλος της είναι να συγκεντρώνει και να αποθηκεύει χολή. Η χολή παράγεται από το ήπαρ και μέσω ενός μικρού σωλήνα πηγαίνει και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη λοιπόν λειτουργεί σας ένα “ ρεζερβουάρ” της χολής. Μετά από κάθε γεύμα η χοληδόχος κύστη συσπάται και στέλνει την χολή μέσω ενός μικρού σωλήνα στο λεπτό έντερο, όπου βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Η χολή λοιπόν είναι ένα υγρό που χρησιμεύει στη διαδικασία της πέψης.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρούμε τη χοληδόχο κύστη με λαπαροσκόπιση. Είναι από της πρώτες επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν λαπαροσκοπικά στον τομέα της Γενικής Χειρουργικής και στη σημερινή εποχή είναι η πιο συχνή λαπαροσκοπική επέμβαση.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής είναι εντυπωσιακά:

 • Μικρές χειρουργικές τομές
 • Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Λόγω διαφόρων παραγόντων είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται χολολιθίαση. Πιο πιθανό να δημιουργήσουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη είναι:

 • Γυναίκες
 • Παχύσαρκοι
 • Έγκυες
 • Ηλικίες άνω των 40

Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην δίνουν συμπτώματα στον ασθενή. Όταν οι πέτρες αρχίζουν να δίνουν συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν :

 • Έντονο πόνο στην άνω κοιλία συνήθως μετά τη λήψη τροφής
 • Ναυτία και εμέτους
 • Δυσπεψία
 • Φλεγμονή και πιθανόν απόστημα της χοληδόχου κύστης που συνοδεύεται με πυρετό
 • Ίκτερο ( κίτρινη χροιά του δέρματος )
 • Παγκρεατίτιδα που είναι μια κατάσταση επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστεως είναι μια διαφορετική οντότητα. Είναι μικροί όγκοι της εσωτερικής επιφάνειας της χοληδόχου κύστεως. Γενικά δεν προκαλούν συμπτώματα. Αν όμως το μέγεθος του πολύποδα υπερβεί το 1cm τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξαλλαγής του σε κακόηθες νεοπλασία (καρκίνο) και επιβάλλεται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, Επίσης, ακόμη και αν ο πολύποδας δεν υπερβαίνει το 1cm αλλά έχει ταχεία αύξηση σε μέγεθος σε διαδοχικές μετρήσεις τότε πάλι έχει ένδειξη η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση των πετρών στη χολή καθώς κ η παρουσία πολυπόδων τίθεται εύκολα με υπερηχογράφημα της περιοχής. Το υπερηχογράφημα θεωρείται η εξέταση εκλογής για τις συγκεκριμένες παθήσεις καθώς παρέχει ιδιαίτερα υψηλή ευκρίνεια. Για την πραγματοποίηση του υπερηχογραφήματος απαιτείται νηστεία από το φαγητό τουλάχιστον 6 ωρών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία για τις παραπάνω καταστάσεις είναι χειρουργική και η επέμβαση εκλογής είναι η Λαπαροσκοπκή Χολοκυστεκτομή, η οποία πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών οπών 0,5-1cm . Η επέμβαση είναι σχετικά ανώδυνη και αναίμακτη. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ή την επομένη μέρα του χειρουργείου και επιστρέφει σύντομα στις δραστηριότητές του.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σε τι γιατρό πρέπει να πάω αν μάθω ότι έχω πέτρες στη χολή?

Η κατάλληλη ειδικότητα είναι ο Γενικός Χειρουργός

Σε περίπτωση επέμβασης αφαιρούνται μόνο οι πέτρες ή όλη η χοληδόχος κύστη?

Η χειρουργική επέμβαση χολοκυστεκτομής περιλαμβάνει πάντα την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και όχι μόνο των πετρών.

Σε περίπτωση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης δεν θα έχω πρόβλημα με τη χολή?

Συχνά οι ασθενείς μπερδεύονται και θεωρούν πως με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή χολής. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η χολή συνεχίζει να παράγεται κανονικά στο ήπαρ με τη διαφορά ότι μετά την επέμβαση διοχετεύεται κατευθείαν στο έντερο χωρίς να αποθηκευτεί πρώτα στη χοληδόχο κύστη. Η διαδικασία λοιπόν της πέψης συνεχίζεται φυσιολογικά και μετά την επέμβαση.

Έχω διαγνωστεί με πέτρες στη χολή. Πρέπει να χειρουργηθώ οπωσδήποτε?

Στην περίπτωση που έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα τότε η σωστή αντιμετώπιση είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Σε περίπτωση που δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα αλλά έχουμε συνοδές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τότε πάλι συστήνεται η χολοκυστεκτομή. Όταν δεν έχουμε συμπτώματα και η παρουσία πετρών βρίσκεται σε τυχαίο έλεγχο τότε σύσταση για επέμβαση έχουμε στην παρουσία μικρών πετρών ( μικρολιθίαση ) καθώς θεωρούνται πιο επικίνδυνες. Στη διακριτική ευχέρεια του ασθενούς είναι να επιλέξει την επέμβαση αν δεν έχει συμπτώματα και το υπερηχογράφημα δεν δείξει μικρές πέτρες στη χοληδόχο κύστη.

Έχω διαγνωστεί με πολύποδες στη χολή. Πρέπει να χειρουργηθώ οπωσδήποτε?

Η απάντηση είναι όχι. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη όταν ο πολύποδας προσεγγίσει το 1cm σε μέγεθος ή έχει έντονη αυξητική τάση σε διαδοχικά υπερηχογραφήματα καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Έχω διαγνωστεί με πέτρες στη χολή. Πρέπει να προσέξω κάτι στη διατροφή μου?

Μέχρι να πραγματοποιηθεί η επέμβαση πρέπει να ακολουθείται δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Οι λιπαρές τροφές προκαλούν σύσπαση της χοληδόχου κύστης που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη συμπτωματολογία.

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για την επέμβαση χολοκυστεκτομής?

Για την επέμβαση χρειάζεται απαραίτητα γενική αναισθησία

Τι πρέπει να προσέχω μετά το χειρουργείο?

Μετά την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή χρειάζονται μερικές μέρες ανάρρωσης στο σπίτι. Διατροφικά δεν υπάρχουν περιορισμοί

Πόσο καιρό χρειάζεται για να προγραμματίσω την επέμβαση και πόσο κοστίζει?

Η επέμβαση μπορεί να γίνει άμεσα ακόμη και την επομένη της κλινικής εξέτασης. Το κόστος εξαρτάται από το είδος ασφάλειας του ασθενούς